Szukając pomysłu na biznes związany ze zwierzętami, pewnie wielu z was zastanawia się, dla kogo odpowiednia jest hodowla kóz? Czy ten biznes jest rentowny? Jakie ma wady i zalety? Jak przygotować się do ekologicznej produkcji mleka i serów kozich dla smakoszy i ekologów? Jak i gdzie je sprzedawać?

Na hodowlę kóz w Polsce nie trzeba mieć dużego stada, aby zacząć się rozwijać. Można to robić na małej powierzchni i zarabiać więcej niż jakby się hodowało bydło czy owce. Wiemy, że ten biznes przeznaczony jest dla ludzi chcących prowadzić raczej małe gospodarstwo rodzinne niż przemysłowe, na masową skalę.

Na hodowlę kóz zdecydowało się już wiele osób, a przyczyny tego działania są różnorakie. Może być to rozwijanie pasji do zwierząt domowych, chęće pomocy środowisku naturalnemu lub potrzeba produkcji ekologicznych wyróbów odzwierzęcych, czyli mleka i serów kozich i ich sprzedaż wybranym odbiorcom, przywiązującym wagę do zdrowego trybu życia i żywienia.

Jeśli zastanawiasz się nad hodowaniem kóz, to dobrze trafiłeś. To wyjątkowa i innowacyjna forma biznesu, na którą warto zwrócić uwagę. Czy hodowla kóz się opłaca? Jakie są jej zalety i wady? Na te pytania odpowiemy poniżej. W dalszej części artykułu dowiesz się także, gdzie sprzedawać kozie mleko i sery.

Hodowla kóz to zajęcie dla prawdziwych pasjonatów. Do tego zajęcia trzeba miec wiedzę i predyspozycje, a także umieć zapewnić tym zwierzętom odpowiednie warunki bytowe. Wymagane jest także dużo odwagi i cierpliwości oraz umiejętność radzenia sobie ze stresem. Jako hodowca kóz musisz brać na siebie cały obowiązek utrzymania tych stworzeń przy życiu – to największa ekonomiczna inwestycja dla ciebie i Twojej Rodziny. Jeżeli nie rozumiesz zachowań tych zwierząt, skontaktuj się z behawiorystą, klikając na psie przedszkole Bytom, gdzie otrzymasz fachową pomoc. Optymalnym miejsce na pastwisko dla kóz będą łąki górskie, gdzie można im zapewnić spokojne miejsce do wypasu. Trzeba też pomyśleć o urządzeniu im nowoczesnej zagrody zgodnie z unijnymi normami weterynaryjnymi.

Kozy mają wartość ozdobną, a także produkcyjną. Możemy zatem oferować turystom zwiedzanie naszej zagrody lub wytwarzać mleko i sery metodami ekologicznymi. Kozie sery i mleko to rarytasy dla prawdziwych smakoszy i ekologów. Możemy je sprzedawać na targach ekologicznych czy bezpoóśrednio z naszej zagrody lub założyć ekologiczny sklep internetowy z takimi wyrobami. Jak widać, możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy tu od naszej przedsiębiorczości, operatywności czy możliwości pozyskania dotacji unijnych dla rolników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *